Aku Dan Rutin Seperti Biasa

Posted in November 2009 on November 19, 2009 by thafiexq

“Jangan sia siakan hidup anda hanya kerana si dia jauh daripada anda. Jika anda terpaksa berhijrah demi menuntut ilmu, pastikan anda belajar bersungguh sungguh dan buatkan si dia bangga dengan pencapaian diri anda. Begitu juga sekiranya anda bekerja, lakukan tugasan dengan penuh komited agar si dia tidak perlu risau dengan keadaan anda di sana”..

Keratan dari Majalah Wanita..

Advertisements

Aku Dan Nasi Goreng Gila

Posted in November 2009 on November 18, 2009 by thafiexq

Kalau kalian ke Indonesia especially Jakarta, apa kata kalau korang cuba Nasi Goreng Gila. Apa yang Gila? Nasi goreng itu yang gila. Kenapa gila? Mungkin buat si pemakan itu naik gila fasal memang sedap  gila. Nasi Goreng Gila nama memang kelakar gila sampai bila aku ceritakan pada kawan kawan mereka yang kata aku gila! Haha

Even, kebanyakkan orang Indonesia pun ada yang tak tahu kewujudannya . Nasi goreng nie dijual di warung kaki lima. Aku suggest pegi kat Area Senanyan betul betul di kota Jakarta. Kat situ banyak gila. Apa kata kalau cuba dia area Hotel Mulia. Kat situ antara yang best sekali.

Dunt expect much on the presentation ek.. Memang sedap!

Ni resepinya kalau nak mencuba.

1 piring nasi putih
  1 butir telur ayam
  1 buah sosis sapi, iris serong tipis
  2 butir bakso sapi, belah dua, rajang tipis
  1 siung bawang putih
  1 batang daung bawang, rajang
1/2 butir bawang bombay, rajang tipis
1/2 sdt kecap ikan
1/2 sdt saus tiram
1/2 sdt garam
1/2 sdt gula pasir
1/2 lada bubuk
  1 sdm kecap manis
  1 sdm acar mentimun

Pelengkap  :

Kerupuk secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Acar

Cara Membuat  :

1. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan telur, aduk – aduk.
2. Tambahkan nasi dan garam, aduk rata, angkat.
3. Cetak nasi goreng dalam mangkuk kecil, letakan di piring saji, sisihkan.
4. Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan agak layu.
5. Masukkan semua bahan kecuali pelengkap, masak hingga matang, angkat.
6. Siram diatas nasi goreng. Sajikan dengan bawang goreng, kerupuk dan acar.

Selamat mencuba! Yey!

Aku Dan Lelaki Misteri iii

Posted in November 2009 on November 12, 2009 by thafiexq

Disclamer – This is a true story.

scared-to-death

“Mr Ganesan? Ganesan who?”, tanya aku.

“Encik Taufiq ni pelupa ye.. atau buat buat lupa..”, ujarnya.

“Oh Shit! What are u want! Im not comfortable talking to you!”

” U janganla takut.. I just nak making friend with you.. Anyway, i kat lobby bawah hotel u.. Care for a drink?”

“WHAT!!!!! Ru for real?! Listen here! Im calling the security! Get out!!”, Aku menengking baik punya!

“If you insist… But why you doing this to me.. im on my way to ur room.. Kan i dah cakap i can read….” Seram…

“Dont you dare!!!!” Aku terus letak kan telefon dan call the front desk.. Diowk hantarkan security kat bilik aku.

“Ting Tong!!”, Door bell berbunyi… Aku takot nak tgk ruangan mata. Aku terlalu takot….

“Mas! Mas! Security!”

“Ya Allah…….”

Aku tukar bilik yang lebih dekat dari kawan kawan aku.. Experience yang cukup mengerunkan…

Aku baring di atas katil dengan security menjaga bilik aku. Mana taknya hotel yang aku duduki antara yang terbaik.

Setelah berdrama dengan orang gila tu.. Aku lapar pulak.. Aku pun nak bukak la “Nasi Goreng Gila*” yang aku tapau tadi.. Tiba tiba aku teringat kata kata terakhir dari lelaki misteri di atas kapal tadi.

“Enjoy ur Nasi Goreng Gila..”

Aku trus masukkan nasi tu dalam tong sampah!!!!!!!!!!

*Apa itu Nasi Goreng Gila? heheh.. Later aku cerita ye

Aku Dan Hati Perasaan

Posted in November 2009 on November 12, 2009 by thafiexq

I think we need to talk..

About what?

Owh.. That…

(After a while)..

I wish all the best for you.. All the best thing in the world just for you. I hate this part right here to make a decision whereby i know i cant do nothing.. This is a good news.. Its a change .. Yea a drastic change..

Cherish now for  what we have right now… Before that time is up.

Aku Dan Nama Pelik!

Posted in November 2009 on November 11, 2009 by thafiexq

 

25082009628

Kuda ku lari gagah beranii.. haha

Aku di Kota Sibu.. Bazaar makanan di situ menjual makanan yang namanya begitu pelik pelik! enjoy! hehe

25082009627

Sahabat kerjaku gigih berjalan ke bazaar makanan Sibu!25082009638

Peneng? or Penang?

25082009632

Tapay or Tapai? hehe

25082009646

Pasong Puaka .. Sambal Tumis Ehem Ehem… Puteri Berendam .

25082009648

Kerabu Kedondong Kembang Air Liur , Dragon Ball

25082009647

Udang Masak Merah Tenggelam Timbol, Ayam Terbang

hehehe

 

Aku Dan Lelaki Misteri ii

Posted in November 2009 on November 11, 2009 by thafiexq

panic_attack

‘klise? U think im playing around?’, lelaki misteri itu bersuara sedikit kasar.

Aku pun menjawab, ‘dun think like that, it just that its sound klise 2 me..tell me more’..cabar aku.

‘ i knw that ur the only son in a family of 2.. Ur only sister stay around selangor.. Bla bla bla..’

Aku terkejut. Apa yang dikatanya betul dan membuatkan aku rase takut. Stalker ni gila!!

‘ u jgn takut.. I manusia juga.. U let me know ape yang u nak tahu.. I akan approach orang yang ada good heart.i saw that when the moment i saw u just now’.

Wahhh ..aku ada good heart katenye..nk tergelak pun ada..haha pas2 dia mula cite mana tahi lalat aku.apa maksudnya.. Dia mula cite apa yang akan brlaku few years akan datang..aku xnk percaya.dia bukannye tuhan..tp the way dia cerita very convincing..

Yang paling mengerunkn.. Dia ckp bila aku sampai hotel nanti bilik aku akan berakhir dgn no 1.. Huh?

Perasaan aku ketika itu blur2.. Empty.. Ape yang dia buat sampai aku jadi bengong..aku mengucap dan baca ayat ayat suci…

Setibanya aku masuk dalam bilik hotel aku.. Aku mendapat panggilan telefon.. Siapa yang call aku ni..aku menjawab telefon..

‘helo…taufiq..its me.. Mr ganesan..’

Aku tanpa fikir panjang aku nampak no bilik aku kat telefon.. Its ‘801’!!
Betul apa yang dikatanya! Bilik aku end up dgn no 1!!!

Ya Allah!!

…bersambung

Aku Dan Lelaki Misteri

Posted in November 2009 on November 10, 2009 by thafiexq

misteri

Lamanya aku tak update entri. Busy to the max. Baru saja pulang dari kerja 5 hari trip. Kini aku berperluang untuk berehat selama 13 hari!! haha

Baru baru ni ada satu kejadian yang agak menakutkan aku berlaku. Seorang lelaki misteri ni senyum2 kat aku. Ish! Pehal lak mamat ni dok pandang aku semacam ja. Aku macam kurang senang. Masa aku melakukan tugasan aku tetiba dia terus tanya,

“Ru from Penang?”

“yea..”, jawab aku dengan perasaan ragu ragu.. Terus aku masuk “dapur”.

Time aku aku rasa lain macam sangat. Seolah olah fikiran aku dibaca oleh seseorang. Aku pun malas nak melayan sangat. Banyak bende lagi aku nak settle.

Alih alih mamat ni datang kat aku. “Taufiq, did u know that i can read peoples mind?”, selamber badak je dia cakap kat aku.

Aku tak nak la panik kan.. Terus aku hulurkan tangan aku. “Nah! baca!”.

Dia hanya pandang .. Lama jugak la dia dok belek belek.

“You very sensitive.. Sometimes ur sensitive side got a head of u.. Try to overcome that. U ada perasaan suspecious that sometimes right. Try to take an action before its getting worst”.

Aku hanya tersenyum.. Dalam hati.. Jawapan yang cukup klise.. haha

“Klise?”, tiba tiba dia membalas dengan nada yang menghairankan.

OMG!!! Aku dah Takuttttttt!!!!

……………………………………….bersambung