Aku Dan Nasi Goreng Gila

Kalau kalian ke Indonesia especially Jakarta, apa kata kalau korang cuba Nasi Goreng Gila. Apa yang Gila? Nasi goreng itu yang gila. Kenapa gila? Mungkin buat si pemakan itu naik gila fasal memang sedap  gila. Nasi Goreng Gila nama memang kelakar gila sampai bila aku ceritakan pada kawan kawan mereka yang kata aku gila! Haha

Even, kebanyakkan orang Indonesia pun ada yang tak tahu kewujudannya . Nasi goreng nie dijual di warung kaki lima. Aku suggest pegi kat Area Senanyan betul betul di kota Jakarta. Kat situ banyak gila. Apa kata kalau cuba dia area Hotel Mulia. Kat situ antara yang best sekali.

Dunt expect much on the presentation ek.. Memang sedap!

Ni resepinya kalau nak mencuba.

1 piring nasi putih
  1 butir telur ayam
  1 buah sosis sapi, iris serong tipis
  2 butir bakso sapi, belah dua, rajang tipis
  1 siung bawang putih
  1 batang daung bawang, rajang
1/2 butir bawang bombay, rajang tipis
1/2 sdt kecap ikan
1/2 sdt saus tiram
1/2 sdt garam
1/2 sdt gula pasir
1/2 lada bubuk
  1 sdm kecap manis
  1 sdm acar mentimun

Pelengkap  :

Kerupuk secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Acar

Cara Membuat  :

1. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan telur, aduk – aduk.
2. Tambahkan nasi dan garam, aduk rata, angkat.
3. Cetak nasi goreng dalam mangkuk kecil, letakan di piring saji, sisihkan.
4. Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan agak layu.
5. Masukkan semua bahan kecuali pelengkap, masak hingga matang, angkat.
6. Siram diatas nasi goreng. Sajikan dengan bawang goreng, kerupuk dan acar.

Selamat mencuba! Yey!

5 Responses to “Aku Dan Nasi Goreng Gila”

  1. kau dah cuba?

  2. blom! hehehe takot n tak reti.. hahaha

  3. Nasi goreng momi lagi sedap .nasi goreng nyew (kucing) kalau nak cuba bolehlah.

  4. nasik goreng mama is the best!!!!!!!!!! cant denied it!

  5. cinta: tah tau tak tidak sapi tuh apa kah3x…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: