Aku Dan Rosak

“Hanya setitik nila rosak susu sebelanga”.

Mungkin itu peribahasa yang sesuai untuk entri kali ini. Aku mahu menyentuh beberapa faktor yang mungkin related dengan peribahasa di atas.

i – Di Tempat Kerja

  • Kalau kite dapat boss atau pegawai yang bertugas yang baik atau sporting, perjalanan kerja akan berjalan dengan lancar. Cara aku, kita perlu melakukan tugasan dengan to have fun. Tetapi tahu mana boundaries atau garisan dimana perlu on dan off. Betul tak?

 

  • Kalau bukan hal datangnya dari boss, rakan sekerja pula menjadi faktor. Mungkin sudah lama bekerja pastinya banyak pengalaman sudah dipikul, mulalah mereka menunjuk nunjuk kehebatan mereka. Mulalah bertandukkan ego dengan budak budak baru macam aku. Mahu compare aku dengan mereka pastinya berbeda sekali. Jadi please be more stupid. Lagi satu attitude yang mereka ada, suka memberi nasihat sinikal. Itu bukan nasihat ya, itu mengata depan depan. But i like that, buat aku tergelak bila aku fikir fikir balik. Lagi banyak mereka membebel benda yang mengarut dan tak masuk akal, aku just “masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri”. Tak susah pun.

 

  • Dan akhir sekali, diri sendiri. Aku mengaku sekiranya aku tidak bersedia atau tidak diganggu emosi yang stabil pastinya aku tidak menyusahkan semua orang. Pandai pandai lah aku bawa diri. Sekirang ke 3 3 faktor ini defect nak bekerja pun tak semangat. Be professional katanya. Yup.. Kalau suasana menjadi hambar tidakkah kita tidak bersemangat memberi servis yang terbaik?

 

  • Everybody is not perfect. But dont try to be perfect  coz theres no such thing as perfect! Just admit it. Just like me, im only human. learn from mistakes to improve myself and quality to my work. Thank you for several advices that u’ll given me.🙂

ii – Hubungan

  • Rakan – Dont trust anybody except for urself. Dunia sekrang tak macam dulu. Dulu boleh kalau nak amalkan konsep “u jump i jump” (macam cerita Titanic). Sekrang nie “u jump, i cu jump”. Stupid! haha. So, sense of trustworthy kena ada.

 

  • Cinta Mungkin dalam setiap hubungan ada ups and downs. Semua itu buat hubungan lebih intresting supaya  kita saling lebih kenal mengenali. Mungkin benar bila terjadinya incident mulalah fikir bukan bukan. Mungkin kata tidak hargai bila dihadapan.Bagi aku itu semua normal. Aku bersyukur hubungan aku tidak seperti orang lain. Terjadinya satu incident bodoh jawapannya BREAKUP. Think twice..

So as a conclusion, Dont be selfish. And dont act like a fool coz ur gonna look STUPID.

p/s entri emo. haha

 

5 Responses to “Aku Dan Rosak”

  1. sabarla thafiex macam tu kita kerja kalau tak suka diam saja itu lebih baik nanti akan jadi perkara yang tak diingini

  2. u baru keje, kita dah lama. dah tahu semuanya. Kita kena banyak sabar. Jangan ikut hati dan perasaan marah.

  3. Dont worry ,be happy ..dont care about them.Be your self.Ok….

  4. momi ni cakap orang putih saje maklumlah dia baca tinggi punya orang

  5. salam bro….moga kita tidak jadi spt mereka yg bertandukkan ego…ikutla resmi padi, makin tunduk makin berisi….

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: