Piala Seri Iman

(Pelancaran Pialan Seri Iman 2007)

Festival Songket, Batik dan Kraf Terengganu 2008 serta Mou antara Kerajaan Negeri, Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), I-Kartini Sdn Bhd dan Birda-UiTM akan mengadakan pertandingan peragaan Batik yang diadakan setiap tahun.

Pertandingan yang gilang gemilang initerbuka kepada warganegara Malaysia 18 tahun ke atas dibahagikan kepada empat kategori, iaitu Reka Corak Batik, Rekaan Fesyen Batik, Rekaan Batik Sarung dan Rekaan Barangan Kraf .

Pada mulanya Program Batik Malaysia ini dicipta Untuk Pergerakan Dunia, yang dilancarkan pada September 2003, diilhamkan oleh Endon yang amat menyayangi batik Malaysia sejak beberapa dekad lepas.Jadi kita haruslah mempertabatkan batik sebagai ikon Malaysia. Pemenang Piala Seri Iman ini akan diserap ke Piala Seri Endon .


Mereka yang berminat bolehlah melayari laman web http://www.ypu.com.my bagi mendapatkan sebarang maklumat di Sekretariat Pertandingan Piala Seri Iman 2008, Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu, Pusat Dagangan Terengganu (TTC), Padang Hiliran, 21100 Kuala Terengganu atau menghubungi 09-6242424 dan faksimili 09-624 8932. (credit – ypu.com). ( PS. TARIKH DAH DITUTUP TAHUN INI. YANG BERMINAT BOLEH CUBA TAHUN HADAPAN).

(Siapa tu? ngeh ngeh)

Motif batik kususnya di Malaysia adalah untuk memajukan industri pelancongan negara melalui usaha mempromosikan batik di kalangan pelancong dan di harap batik akan memberi peluang kepada mereka melihat satu daripada aspek mengenai Malaysia melalui seni itu.

p/s maaf tidak dapat join dengan model lain kerana kesibukan hal peribadi.

Advertisements

3 Responses to “Piala Seri Iman”

  1. bila nak jawab tag kaktiny?…hehahahahhehehhe

  2. […] Dan Dahaga BACA [ PIALA SERI IMAN […]

  3. tak seswai nama Piala Seri Iman tu…kenapa perlu letak iman utk batik?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: