Hari Kedua

Hari Kedua.. Kami di pos ke jabatan pertama untuk praktikal, iaitu jabatan perolehan (Acquisition Department). For ur information jabatan ini adalah jantung kepada setiap library yang wujud di muka bumi ini. Ini kerana jabatan ini bertanggungjawab untuk menerima buku masuk ke dalam library dan membuat seribu satu proses sebelum menjadi tatapan pelajar.

Ramai orang di luar beranggapan tugas pustakawan adalah mengecop buku, duduk kaunter di depan dan buka resit denda.. TIDAK sama sekali! TOLONG buang STIGMA sebegitu. Mengapa librian di luar negara tinggi darjatnya dan disamatarafkan dengan professional seperti arkitek dan doktor! Ini kerana mereka mencintai ilmu dan mereka adalah information literate society! Bukan macam kita, sudahla mengata macam macam tentang librarian Malaysia mereka bagai tidak menghargai lansung. Cuba kenang kembali bila kali terakhir anda ke perpustakaan? Kelmarin? Minggu lepas? Bulan lepas? Tahun lepas? tak pernah? Tepuk dada tanya selera. Malu..

Berbalik pada saat saat aku masuk ke dalam jabatan itu. Terkejut aku melihat staff staff ke hulur ke hilir membawa kertas, buku dan fail. Apa yang mereka buat ni? Tertanya.. Kecoh suasana di dalam jabatan itu dengan vendor vendor dari luar menghantar buku, quotations, catalog dan sebagainya.. Keliru seketika..

Kami diberi taklimat ringkas selama satu jam oleh ketua jabatan. Dari situ kami mula memahami mengapa staff staff itu kesana kesini.. Ketua jabatan membawa kami ke bilik ketua yang bertanggungjawab untuk meng order buku.

Cukup rumit dan pening kepala aku di buatnya. Maklumla, bila mendapat pengikhtirafan dari ISO kerja kerja semua kene ikut peraturan dan step by step.. Kene ada bukti itu ini.

Kami diberi tunjuk ajar cara menggunakan sistem mereka dan memulakan latihan seharian…

2 Responses to “Hari Kedua”

  1. SETUJU SANGAT..
    kaktiny pun teramat tak setuju bila org kata pustakawan ni kerjanya membosankan dan takder peningkatan.. sebenarnya diorang tak tahu yang di luar negara pustakawan ni leh sampai ke tahap doctorate dan amat dihargai dan dihormati.. and pustakawan pun ada councilnya yang tersendiri.. ada peningkatan pangkat dan pengiktirafannya.. kaktiny pernah jadi ketua pustakawan masa di sekolah dan pustakawan adalah pilihan ke-2 kaktiny masa apply kat UiTM dulu.. tapi nak buat camna – pilihan pertama yang tersangkut..

  2. hmm… praktikal kat mana ni?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: