sentimental

Keluargaku kecil sahaja. Aku ada mama dan abah yang sporting dan penyanyang . Dan aku hanya mempunyai seorang kakak .Beza umur kakak ku dengan aku hanya 8 tahun..8 tahun? yup.. jauh kan?. Aku hanya seorang anak lelaki tunggal dalam keluarga. Anak lelaki yang mempunyai tanggungjawab yang besar yang harus aku laksanakan bukan untuk diri aku tetapi untuk keluarga dan agama.

Sebagai anak lelaki tunggal dalam keluarga, aku di besarkan di dalam suasana yang agak konservitif. Aku rapat dengan ibu dan kakak. Bapaku seorang yang workaholic dan kurang baginya untuk meluangkan masanya dengan aku. Tapi dia tidak sama sekali mengabaikan tanggungjawabnya sebagai lelaki,suami dan seorang bapa kepada keluarganya.

Sepanjang 23 tahun aku menghembuskan nafas aku di atas muka bumi ini, aku berani katakan yang aku seorang yang sentimental. Sentimental? Ya.. Aku lebih memahami orang di sekeliling aku.. Walaupun aku memahami tapi deep inside kadang kala perasaan itu hanya perasaan yang memaksa. Apa maksud itu? tah..

Sejak kecil aku di rumah seorang pabila ibu bapa ku bekerja dan kakak ku ketika itu sering pulang lewat kerana menghadiri kelas kelas tambahan. Ibu bapa ku pulang dari kerja lewat setiap hari . Jadi segala kerja rumah aku akan usahakan sendiri.

Aku tahu ketika itu mama aku risaukan keadaan aku kerana aku kurang selesa tinggal di rumah pengasuh atau ade maid di rumah. Jadi, sekali sekala mama akan pulang dengan permainan baru untuk mengumpan aku. Dari dulu perasaan lonely dah sebati dengan jiwa aku. Bukanya aku tiada kawan tetapi aku dah terbiasa dengan kehidupan sebegini.

Masa sekolah menengah dulu. Aku dah la nerd, gemok,alim..teringat aku pada lagu dari Jason Mraz yang bertajuk “Geek in the Pink” ..haha aku ni dalam kategori budak budak kurang glamor lah.haha. Abis sekolah aku terus pulang ke rumah. Bagi kawan kawan yang lain mereka akan pergi ke CC main game komputer Counter Strike. Sekali sekala aku pergi juga ke CC itu jarang sekali kerana mama aku suruh study di rumah. Setiap hari dia akan berikan kerja atau latihan yang perlu di siapkan sebelum dia pulang dari kerja. Kesian aku..

Kini, umur aku semakin meningkat aku hanya ingin kebebasan.. dan memerlukan kalian memahami isi hati aku kerana aku selalu beranggapan aku ini lain dari yang lain. Setiap orang ade cerita dan pengalaman masing masing bukan?

Nak kata aku ni jenis family oriented pun tak juga kerana keluarga aku kecil sahaja.. tapi aku tetap cherish atas ape yang ade..

Nah lagu dari Jason Mraz..

kepadamu.. terima kasih kerana sabar dengaku..

9 Responses to “sentimental”

  1. eRmm.thafiexq..
    drimu n driku xderk bnyak beza..
    driku jugak juz der 2 beradik..
    driku n adik..
    yg bezakan kite drimu laki n driku pompuan…
    n driku gap ngan adikku 10taun..
    lame dri ni keseorangan..
    tyme kecik2 kejeku dok umah je..
    tpi tyme 2 raser dri ini dsyangi ngat..mklum la tyme tu hanye akue je ank diowng..
    my mum n dad gak bz ngan keje..
    bile 1sty dpt adik terase disish..
    sedy…semnggu akue tak sentuh adik akue memule dier lahir…
    tyme skolah menengah akue bnyak lepas tensen kat skolah..
    ske wat kes dsplin..
    n akue dklngn plajar yg femes dengan kes dsplin..
    erm…
    tpi…bile akue pkir balik..
    tuhan hadiahkan akue seorng adik agar 1 ari nnti dier akn jd teman n maybe akn tolong akue tyme sush…
    sampai bile2 pon akue hanye ade seorng abah..seorng umi n seorg adik..
    sape yg tak knal akue surely ckp akue sombong n garang..
    the truth..akue fwendly n sgt manja..
    ati ni mudah tersentap..
    mudah mengalirkan air mata..
    tpi skung kebebasan akue da mulai rasai..
    thanx umi..abah..percayekan dri ini..
    n i’m so sowwy coz sumtymez khinati kepercayaan umi n abah..
    huhhuhu:(

    p/s:mr.thafiexq..tag 2 means drimu kn jwab sume soalan yg sme dengan driku jawab tu kat blog kamoo..then tag le sape2 plak selain driku..coz driku da pnat nk jwab..:P

  2. sorry, menyibuk kat sini.

    yupps, both of you are in the same team…!

  3. kuang2….my makcik menyemak…~

  4. Dirimu dan diriku berbeza~~

  5. keluarga? indahnya klo punya keluarga…:((

  6. thafiexq Says:

    afdsmkad> walaupun kita mungkin sama situasi tapi setiap orang ade jalan cerita masing masing kan.. urmm

    anggerik>nyibuk je.. bawak lagi ahli ahli konti kalian… muahahaha

    Ee>berbeza? berbililion manusia kat dunia nie mempunyai cerita yg berbeza.. pokok pangkalnya kita hanya debu di hadapan ALLAH>.

    Luka> lain macam je LUKA… hurmmm

  7. ye la situasi lebey kuang..
    tpi jalan citer semestinyer x sme..
    setiap bnda @ citer mne der jalan citer yg same…
    akan der gaak bedanye..
    kekkekeee:P

  8. sungguh sangat sentimentil anda… kesendrian dan kesepian yang mendalam.. jangan terlalu larut karena banyak hal di dunia yang indah karunia ALLAH untuk dirasakan be positive thinking terhadap sesuatu
    ok semangat!!!

  9. wah kau beruntung lahir dalam keluarga yang sederhana. Papa/mama yang b/tanggungjawad. Jangan lupa balas budi mereka

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: