Tension Headache

headache

Ape itu Tension Headache? Menurut MayoinClic Tension headache atau sakit kepala stress adalah salah satu penyakit yang menyerang kepala pesakit yang mungkin common. Banyak jenis headache yang di kenal pasti dan yang membezakanya adalah sama ada ia serius atau tidak dan ia masih lagi dilakukan oleh para researcher dan doktor .

Umumnya, tension headache selalunya ” produces a diffuse, usually mild to moderate pain over your head.” bergantung pada individu yang menghadapinya.. ada juga pesakit yang diserang penyakit ini di sebelah kanan, kiri, leher atau ketiga tiganya sekali. Semua ini bergantung kepada individu.

Terdapat 2 jenis headache yang telah dikenal pasti. Primary headache dan headache biasa.

Primary headache selalunya melibatkan penyakit kepala seperti migraines dan cluster headaches yang mungkin sukar di bendung dan selalunya Primary headache memberi kesan dan impact yang agak serius kepada pesakit.

Headache biasa selalunya diserang apabila seseorang itu menghadapi stress atau sebagainya dan hanya menyerang pada jangka masa yang pendek sahaja setelah memakan ubatan seperti panadol.

Apa apa pun, semua penyakit yang wujud di atas muka bumi ni kita sebagai hamba ALLAH SWT harus menerima ujian dan mencari penyelesaianya. Setiap penyakit ada penawarnya.

p/s “aku tension headache? hmm”

credit to flickr

7 Responses to “Tension Headache”

  1. JoJo MiyAzaKY Says:

    Hm…
    jojo apa ek???
    hmm..stress!!!
    stress sgt2..
    especially…bila exam dah dekat..
    bukan dekat lah..dah duduk dah td..
    For kita nyer ISM…HUHUH…
    aLHAMDULILLAH leh wat!!!
    Part c yg kireng cket…
    Heeee!!!!

  2. thafiexq Says:

    muahahaha… test tadi ok kan..
    alhamdulillah..
    biasa la bila di ambang peperiksaan.. pasti semua org stress..
    pandai2 la kita hadapinye kan..

  3. azira_yuu Says:

    hmm..pelajaran pendidikan kesihatan…baik cikgu taufiq..
    cikgu suka tension..hari2 cikgu tension…muahahaha~_~

  4. thafiexq Says:

    kepada azira_yuu – muahahah kesihatan kite kene jaga selalu kerana kalo tak jaga ia akan memudaratkan diri. thats my cikgu doktor ni ttbe muncul. muahaha

  5. Kalau Sayew Migrain Still MAsuk Dalam Golongan tension headache Kew?

  6. thafiexq Says:

    Migrain juga still clasified dlam tension headache tetapi ia di dalam glongan penyakit primer atau serius. perlu berjumpa dengan pakar. ubat pun dengan prescription dari doktor sahaja.

  7. boleh kew penyakit cluster headache ni diubati ngan pembedahan?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: